Inhoudsopgave
Voedselovergevoeligheid is een abnormale of overdreven lichamelijke reactie op een bepaald voedingsmiddel of voedingsstof. Deze reactie kunnen we onderscheiden in twee typen overgevoeligheid namelijk een allergie of een intolerantie.
Bij een allergie is er echter sprake van een abnormale reactie van het immuunsysteem op het voedingsmiddel of voedingsstof. Dit is bij een intolerantie juist niet het geval. Hierbij kan de oorzaak namelijk een tekort aan een specifiek enzym in het lichaam zijn, een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm of een transporteiwit tekort.
Voedselovergevoeligheid kan komen door antistoffen in uw bloed en wordt ook wel een IgG voedselallergie genoemd.
Welke soorten antistoffen zijn er?
Antistoffen zijn belangrijk bij het opruimen van bepaalde bacteriën en virussen.Er zijn verschillende soorten antistoffen, namelijk antistoffen die in het bloed zitten (IgG en IgM), en antistoffen die in de slijmvliezen (IgA) en in de weefsels zitten (IgG). Niet alle antistoffen zijn even krachtig en bepaalde antistoffen worden sneller aangemaakt dan anderen. IgG circuleert in het bloed en is de belangrijkste uitvoerende antistof.
Wat betekent een IgG reactie en hoe herkent u het?
De afweerstoffen die men vormt tegen bepaalde allergenen in het voedsel noemt men immunoglobulines of IgG. Bij een IgG reactie ervaart u geen directe klachten, maar klachten die uren tot soms wel dagen na het consumeren optreden.Niet voor niets noemen we een IgG reactie ook wel een vertraagde voedselallergie. Niet altijd leidt een tekort aan een IgG tot klachten.
Dit is anders dan bijvoorbeeld een IgE voedselallergie, waarbij direct of zeker binnen een uur allergische klachten optreden. Een voedselovergevoeligheid geeft over het algemeen ook een wat minder heftige reactie dan een IgE allergie.
Bovendien verschillen de klachten per persoon waardoor het lastig te herleiden is welke voedingsstoffen de oorzaak kunnen zijn. Door gebruik te maken van een voedselovergevoeligheid test of een voedingsintolerantie test kunt u uitsluiten voor welke voedingsstoffen of producten u overgevoelig bent.
Welke klachten kunt u krijgen bij een IgG reactie?
Heeft u onverklaarbare klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Een Artemis Foods analyse kijkt naar deze IgG antistoffen in uw bloed. In combinatie met uw klachten kunnen deze namelijk een aanwijzing vormen voor de overgevoeligheid voor voedingsmiddelen. Onderstaande klachten zijn de meest voorkomende klachten bij een IgG reactie:
- Hoofdpijn of Migraine
- Huidproblemen zoals acné, eczeem of psoriasis
- Darmklachten zoals Diarree of obstipatie
- Maagklachten
- Opgeblazen gevoel
- Overgewicht / Obesitas
- Misselijkheid
- Vasthouden van vocht
Tot wel 3 dagen na het nuttigen van een specifiek voedingsmiddel kunnen deze klachten optreden. Hierdoor is het complex te achterhalen welk voedingsmiddel precies de veroorzaker is. Door gebruik te maken van een voedselovergevoeligheid test krijgt u met behulp van een overzichtelijk rapport een persoonlijk advies welke u zal ondersteunen bij het ontdekken van een mogelijke overgevoeligheid voor voedselallergenen.
De informatie die wij u verschaffen is puur informatief bedoeld. Deze informatie is niet bedoeld als medisch advies en houdt ook geen rekening met uw persoonlijke situatie. Voor persoonlijk advies raden wij u aan uw eigen (huis)arts te raadplegen.
Laat een reactie achter